Lauluääni voi käheytyä monesta eri syystä. Jos olet käheänä pidemmän aikaa, käy äänenhuoltoon erikoistuneen kurkkutautien erikoislääkärin tai foniatrin vastaanotolla. Hänen on voitava tutkia äänihuulesi joko jäykällä endoskoopilla suun kautta tai taipuisalla kuituoptisella endoskoopilla, joka työnnetään nenän kautta kurkkuun. On erittäin tärkeää, että erikoislääkäri osaa tutkia äänihuulten värähtelyä stroboskoopilla, ylinopealla digitaalivideokameralla tai videokymografialla. Useimmat käyttävät stroboskooppia, jolla äänihuulten värähtely saadaan näkyviin taajaan vilkkuvan valon avulla. Varmista, että erikoislääkäri tekee tällaisen tutkimuksen, tai muuten pieniä poikkeamia voi jäädä havaitsematta. Useimmat tallentavat kurkunpääsi kuvat tietokoneelle tai videotallenteelle, joten voi itsekin nähdä ne halutessasi. Sinun on hyvä ottaa esim. USB-muistitikku mukaan vastaanotolle kuvien tai videoleikkeiden tallentamista varten.

Käheys ei välttämättä tarkoita, että lauluäänesi on niin rasittunut, ettei sitä saisi käyttää lainkaan. Useimmiten syynä ovat uudet kuroutumat, jotka ovat vaikuttaneet lauluääneesi mutta eivät vielä ole aiheuttaneet pysyvää vahinkoa. Lauluäänesi voi kuulostaa käheältä olematta silti vahingoittunut. Kuroumat voidaan useimmiten purkaa muutamassa tunnissa, minkä seurauksena lauluääni kuulostaa jälleen normaalilta ja on kunnossa.

Käheys voi johtua esimerkiksi näistä syistä:

• kurkun kuromista aiheuttava liiallinen tai vääränlainen lihasjännitys (lihasjännityksen epätasapaino), jonka voi aiheuttaa:

  • väärällä tekniikalla puhuminen tai laulaminen
  • stressi
  • tunnekuohu

• turvotus, jonka voi aiheuttaa:

  • ärsytys kuten savu
  • äänihuulten limakalvon kuivuminen
  • tulehdus
  • vatsahappojen nousu kurkunpäähän (refluksi)
  • allergiat
  • jotkut lääkitykset

• rakenteelliset muutokset äänihuulissa, kuten:

  • äänihuulikyhmyjen esiaste
  • kysta
  • polyyppi
  • äänihuulen sisäinen verenvuoto

• hermovaurio (erittäin harvinainen)

Kun lauluääni on rasittunut

Jos kurouma on vakava ja pitkäaikainen, äänihuulten limakalvot voivat ärtyä ja turvota. Tällöin ne eivät kykene värähtelemään yhtä nopeasti kuin normaalisti, ja puheääni on matalampi ja sävyltään tummempi. Turvotus myös estää äänihuulia sulkeutumasta normaalisti, jolloin niiden läpi pääsee lauluääntä käytettäessä liikaa ilmaa, ja ääni kuulostaa käheältä.

Laulaminen ääni käheänä

Jos laulajan on pakko laulaa ääni käheänä (esim. ennalta sovitussa esiintymisessä), hän joutuu tekemään tavallista enemmän työtä pitääkseen äänihuulet kunnolla kosketuksissa toisiinsa. Tällöin äänihuuliin kohdistuu suuri paine, erityisesti turvotuskohtaan. On hyvin työlästä ”puristaa” selkeä ääni turvonneista äänihuulista, mutta ei mahdotonta. Monet laulajat pystyvät suoriutumaan kokonaisesta konsertista, vaikka esim. ylä-äänet eivät toimisikaan.

Jos laulat väärällä tekniikalla ääni käheänä, niin lauluäänesi luultavasti käheytyy entisestään. Konsertin jälkeen äänihuulesi saattavat olla niin turvoksissa, että ne eivät enää pysty värähtelemään normaalisti, jolloin ääni yksinkertaisesti häviää. Ei ole tavatonta kuulla laulajan sanovan: ”Se oli tosi outoa. Menin lavalle ääni käheänä, eikä laulaessa ollut mitään ongelmaa, mutta konsertin jälkeen minusta ei lähtenyt enää mitään ääntä.” Tämä ei ole niinkään outoa kun ajatellaan laulamisen fysiologiaa. Pystyäkseen laulamaan turvonnein äänihuulin laulajan on lisättävä painetta ja kuromista ”puristaakseen” selkeän äänen äänihuulistaan. Äänihuulet reagoivat tähän turpoamalla lisää.

Noidankhä

Monet laulajat eivät usko, että laulaminen äänihuulten ollessa turvoksissa aiheuttaa ongelmia, koska lauluääni kyllä toimii, kun äänihuulet pakotetaan toimimaan oikein ja kuromista lisätään. Mutta turvotus vain lisääntyy mitä enemmän äänihuulia ärsytetään, erityisesti niissä kohdissa, joihin kurominen eniten kohdistuu. Lopulta turvotus estää äänihuulia sulkeutumasta kunnolla, tekipä laulaja mitä hyvänsä. Tästä syntyy noidankehä: vain turvonneet kohdat ovat kosketuksissa toisiinsa, mikä lisää vähemmän turvonneisiin kohtiin kohdistuvaa painetta, mikä taas aiheuttaa lisää turvotusta. Joskus tähän turvonneimpaan kohtaan kehittyy paksuuntuma kummallekin puolelle. Kasvaessaan tämä estää lopulta äänihuulia toimimasta (ks. kuva). Tällöin lauluääni katoaa täysin, eikä laulaja enää voi jatkaa uraansa.

Tätä ilmiötä kutsutaan äänihuulikyhmyiksi. Kyhmyt ovat siis äänihuulissa vastakkain muodostuneita paksuuntumia.

ViciousCircle_FIN

Äänen lepuuttaminen, puheterapia, leikkaus

Jos äänihuuliisi ilmaantuu kyhmyjä, niin tekniikassasi on jotain vikaa. Voit kokeilla lepuuttaa ääntäsi pysymällä täysin hiljaa 10-14 päivän ajan (ei laulamista, ei puhumista, ei kuiskaamista). Tässä ajassa kyhmyt yleensä katoavat itsestään, ja tämä on nopein tapa ratkaista ongelma.

Voit myös päätyä puheterapeutille, jonka teettämät harjoitukset voivat lievittää kyhmyjen oireita tai hävittää kyhmyt kokonaan. Tämä vie yleensä aika pitkän ajan. Erikoislääkäri saattaa ehdottaa kyhmyjen poistamista leikkauksella, minkä jälkeen äänihuulien paraneminen vie kymmenisen päivää. Tänä aikana ei saa puhua eikä laulaa.

Suosittelen aina aluksi äänen lepuuttamista, sillä se toimii suhteellisen nopeasti, se on halpaa, eikä sillä ole sivuvaikutuksia.

Teitpä mitä hyvänsä, on oleellisen tärkeää, että opettelet oikean äänenkäyttötekniikan. Muuten vahingoitat lauluääntäsi lisää tulevaisuudessa, käheydyt, laulat käheällä äänellä ja menetät taas äänesi. Tällöin tarvitaan taas äänen lepuutusta, tai lisää puheterapiaa, tai uusi leikkaus.

Kyhmyt

Käheys on ensimmäinen oire siitä, että äänenkäytössäsi on jotain pielessä. Jos käheys jatkuu, tai jos epäilet kyhmyjä, niin mene erikoislääkärille tutkittavaksi. Jos hän diagnosoi kyhmyt, olivatpa ne sitten esiasteessa tai pysyviä, niin on vielä erilaisia keinoja välttää leikkaukseen joutuminen.

Ennalta ehkäisy on paras; anna äänen levätä

Kaikkein parasta on tietenkin estää ongelmien synty ennen kuin lauluääni ehtii kärsiä ja käheytyä. Jos lauluääni on rasittunut, niin äänihuulet kaipaavat lepoa!
Rakko jalassa on samankaltainen vaiva: sekin aiheutuu rasituksesta. Jos saat rakon jalkaasi, niin se paranee kun annat jalan levätä ja lakkaat käyttämästä kenkiä, jotka aiheuttivat rakon. Äänihuulienkin pitää antaa levätä jos ne ovat rasittuneet. Älä puhu – pidä muutama täysin äänetön päivä ja kommunikoi pienillä kirjelapuilla.

PuhekieltoLHmustnotspeak_FIN

Jos sinulta on löytynyt äänihuulikyhmyt, suosittelen täydellistä hiljaisuutta viikon tai parin ajan riippuen siitä kuinka vakava tapaus on. Täydellinen hiljaisuus tarkoittaa, että ET PÄÄSTÄ YHTÄ AINUTTA ÄÄNTÄ! Älä edes kuiskaa, sillä kuiskaus rasittaa ääntä jopa enemmän kuin tavallinen puhe. Rykiminenkin rasittaa. Anna äänihuulten levätä ja kommunikoi pienillä kirjelapuilla. Tämä on erittäin tehokas menetelmä, jolla ei ole lainkaan sivuvaikutuksia. Monien mielestä täydellinen puhumattomuus kahden viikon ajan on itse asiassa arvokas kokemus. Saatat löytää täysin uusia puolia itsestäsi.

Jos sinun on aivan pakko puhua, niin puhu selkeällä ja voimakkaalla äänellä, käyttäen runsaasti tukea ja välttäen kurkun kuromista. Ei ole hyvä ajatus kuiskata eikä puhua varovasti, sillä tämä kuroo kurkkua vielä enemmän. On helppoa unohtaa tuki jos puhuu varovasti; hiljaa puhuminen kuitenkin vaatii vielä enemmän tukea kuin normaali puhe. On parempi puhua voimakkaammin ja tukea ääntä huolellisesti.

Äänilepo

Vältä kurkun kuromista silloinkin, kun et puhu tai laula. Tämä on tärkeää, vaikka äänesi olisi terve. Rentoudu, hengitä syvään ja kuvittele kurkkusi aukenevan sisäänhengityksen aikana. Pidä tämä avonaisuuden tunne kun hengität ulos äläkä kiristä kurkkua ympäröiviä lihaksia.

Ajattele positiivisestiLHlovehappienness

On tärkeää, ettet huolestu liikaa äänihuuliesi tilasta. Kurkku reagoi herkästi tunnetiloihin. Tiedäthän miltä tuntuu, kun olet surullinen: kurkussa tuntuu puristus (”pala kurkussa”), ja äänen hallinta pettää. Yritä ajatella positiivisesti ja lähettää lämpimiä ajatuksia äänihuulillesi.

Harjoittelu äänilevon aikana

Sinun ei tarvitse istua paikallasi, vaikka äänen käyttö olisikin kielletty. Voit käyttää höyryhengitystä ja tehdä hengitysja tukiharjoituksia; nämä harjoitukset eivät vaikuta suoraan äänihuuliin. Voit myös harjoitella kehon hallintaa ja lihaskuntoa, jotta pystyt paremmin suojaamaan äänihuuliasi jatkossa. Älä kuitenkaan kiristä kurkkua ympäröiviä lihaksia harjoitellessasi. Jos keskityt kuntosi parantamiseen äänilevon aikana, niin laulutekniikkasi kehittyy nopeammin sitten kun taas alat laulaa.

Uusi aloitus

Käy viikon tai parin päästä uudelleen erikoislääkärillä.

  • Jos kyhmyt ovat kadonneet, voit aloittaa ääniharjoitukset. Keskity oikean tekniikan käyttöön, jotta vältät ongelmien uusiutumisen.
  • Jos kyhmyjä tai turvotusta on vielä vähän jäljellä, pidä äänilepoa vielä viikon ajan tai kunnes kyhmyt/turvotus ovat kadonneet.
  • Joissakin harvoissa tapauksissa, jos mitään paranemista ei ole tapahtunut, voidaan joutua turvautumaan leikkaukseen. Mutta tällöinkään äänilepo ei ole ollut turhaa jos olet kehittänyt tekniikkaasi sen aikana.

Vältä kuromistaCorrectTechnique

Kun äänihuulesi ovat kuntoutuneet äänilevon, puheterapian tai leikkauksen jälkeen, sinun on opeteltava käyttämään lauluääntäsi ilman kurkun kuromista, joka aiheutti ongelman. Jos opit välttämään kuromista, voi olla, että lauluäänesi ei petä enää koskaan.

Kurkun kuromisen voi välttää keskittymällä kolmeen perusperiaatteeseen. Kuvittele sirkusareenaa, suurta aukkoa tai linnoituksen muuria äänihuulien ympärillä, jotta niillä on tilaa venyä. Äänihuulet jaksavat työskennellä raskaastikin pitkiä aikoja, mutta eivät silloin jos kurkkua kuroo niiden ympärillä.

Liikaa limaa

Jos äänihuulissa on liikaa limaa, se voi johtua äänihuulien limakalvon ärtymisestä tai kuivumisesta; liman erityksen tarkoitus on suojata äänihuulia. Ärtymisen syy on selvitettävä. Se voi johtua lievästä infektiosta, allergiasta tai kuromisesta.ation; it might be due to a slight infection, an allergy, or uncontrolled constriction.

Huono tekniikka

Jatkuva liman kertyminen äänihuuliin voi olla oire huonosta tekniikasta. Äänielimistö pyrkii suojaamaan itseään rasitukselta ja voi reagoida näin myös esim. rankan esityksen jälkeen. Jos sinusta tuntuu, että tekniikassasi saattaa olla vikaa, niin keskity kolmeen perusperiaatteeseen – tuki, perus-twang, vältä leuan eteen työntämistä ja huulten jännittämistä.

Infektio

Infektiotaudin alkuvaiheessa pitää välttää äänen rasittamista. Rajoita laulaminen ja puhuminen minimiin ja säästä energiaasi tulehduksen voittamiseen. Mene lääkäriin tarvittaessa. Kuumeisena ei missään tapauksessa pitäisi laulaa.

Allergia

Jos laulaminen sujuu normaalisti eikä tunnu epämukavalta, ja jos et tunne oloasi sairaaksi eikä kurkku ole kipeä mutta limaa on silti liikaa, tämä voi johtua allergiasta. Yritä löytää allergian aiheuttaja, ellet jo tiedä olevasi allerginen jollekin. Koska oireet alkoivat? Liittyvätkö ne johonkin muutokseen ympäristössäsi? Yritä rajata pois mahdolliset allergiaa aiheuttavat tekijät ja katso paraneeko tilanne. Jos kehosi on yliherkkä jollekin, niin sitä pitää pyrkiä välttämään. Käy allergialääkärillä tarvittaessa.

”Aamuääni”

Aamulla heräämisen jälkeen ääni kuulostaa usein tunkkaiselta. Olet hengittänyt sisään ja ulos koko yön, ehkä jopa suu auki. Limakalvot ovat saattaneet kuivua. Jos näin on käynyt, äänihuulet eivät pysty värähtelemään normaalisti, ja tuloksena on epätasainen ja mattapintainen ”aamuääni”.

Anna limakalvojen hoitaa itse itsensä. Limaneritys parantaa pian tilanteen, ja äänesi kuulostaa taas normaalilta. Jos alat rykiä, tämä irroittaa limaa limakalvoilta, ja ne joutuvat erittämään vielä enemmän limaa kostuttaakseen kuivuneet alueet. Tästä syntyy helposti rykimiskierre, joka voi jatkua koko päivän.

Rykiminen

Mitä tapahtuu rykiessä? Äänihuulien limakalvoilta irtoaa limaa. Tämä ei sinänsä ole vahingollista; rykäisy voi jopa pelastaa henkesi jos limaa on menossa henkitorveen. Liika ja liian voimakas rykiminen voi kuitenkin ärsyttää äänihuulten limakalvoja. Jos äänihuulien limakalvot ovat kuivuneet, koeta olla rykimättä ja käytä ääntäsi tunkkaisesta ”aamuäänestä” huolimatta. Aloita hyräilemällä tai puhumalla varovasti; äänihuulten värähtelyn aiheuttama liike irrottaa ylimääräisen liman. On toinenkin turvallinen tapa hankkiutua eroon liiasta limasta. Sulje suu ja nenäportti (tai nipistä nenä kiinni) ja tee imaisuliike tai nielaise. Tämä luo alipaineen, joka imaisee ylimääräisen liman äänihuulista.

Ennalta ehkäisy ja hätäapu

Silloinkin, kun laulajan lauluääni kuulostaa rasittuneelta tai on kenties kokonaan kadonnut, sen voi useissa tapauksissa korjata muutamassa tunnissa. Suuri osa Complete Vocal Instituten työstä on ”hätäapua”. Minut kutsutaan usein studioon tai kiertueelle, jossa laulaja tarvitsee apua joko teknisesti vaikean suorituksen tai akuuttien ääniongelmien takia. Se, mitä toimenpiteitä tarvitaan, on tietenkin tapauskohtaista, mutta pyydän aina ensin laulajaa käymään erikoislääkärillä, joka pystyy tähystämään äänihuulia endoskoopilla tai ihannetapauksessa stroboskoopilla ja tekemään diagnoosin.

  • Monissa tapauksissa lääkäri toteaa, ettei hän havaitse mitään vaurioita, vaikka laulajan lauluääni kuulostaakin selkeästi käheältä eikä hän pysty suoriutumaan esiintymisestään. Tällöin muutaman tunnin työ riittää purkamaan kuroutumisen ja palauttamaan lauluäänen ennalleen. Laulajan on kuitenkin käytettävä enemmän energiaa tukeen. Jos laulaja on fyysisesti vahva ja pystyy tekemään niin, ei ole mitään syytä miksi hän ei voisi mennä saman tien esiintymään.
  • Jos äänihuulet ovat turvonneet ja ärtyneet mutta mitään muita vaurioiden merkkejä ei ole, niin silloinkin kuroutumisen purkaminen voi ennalta ehkäistä äänihuulia ärtymästä enempää, ja laulaja voi jatkaa laulamista.
  • Joskus äänihuulissa näkyy selviä rasituksen merkkejä, kenties kyhmyjen kehittymistäkin. Silloin ei ole juuri mitään muuta tehtävissä kuin antaa äänihuulten levätä! On toki olemassa reseptilääkkeitä, joiden avulla turvotuksen saa laskemaan niin, että laulaja pystyy esiintymään konsertissa; tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä äänihuulien tila voi pitkittyä tai mutkistua.

Kokeneillekin laulajille voi yllättäen kehittyä kuroutumia, jopa niin vakavia että lauluääni ei enää toimi lainkaan.

Hätäapua puhelimitse

Joskus ei ole aikaa päästä laulajan luo ennen keikan alkua. Näissä tilanteissa annamme hätäapua puhelimitse. Tämä on helpointa jos kyseessä on laulaja, jonka kanssa on työskennellyt aiemminkin.

Ääniongelmien syyt

Kuivat limakalvot, liika lima tai huono monitorointi (kaiutinjärjestelmä, jonka kautta laulaja kuulee oman äänensä konserttilavalla) voivat antaa laulajalle vaikutelman, että lauluääni ei toimi normaalisti. Tällöin laulajan tekniikka voi pettää, sillä vaistomainen reaktio on kompensoida lauluäänen ”toimimattomuutta” kuromalla kurkkua. Kurominen haittaa lauluääntä yhä enemmän, ja kierre on valmis.
Tätä noidankehää ei pidä päästää syntymään; tekniikkaa on kehitettävä niin, ettei kuroutumaa pääse syntymään.

Fyysinen voima

Usein ongelmia syntyy siksi, että laulajan voimat eivät riitä. Jos laulaja väsyy kiertueella tai pitkässä levytyssessiossa, hän ei enää jaksa tukea lauluääntään, ja hänen kurkkuaan alkaa kuroa. Monet laulajat kokevat tällaisen tuntemuksen konsertin lopussa. Kun fyysinen voima hiipuu, lauluäänikin väsyy. Kurominen rasittaa äänihuulia, ja laulaminen vaatii entistä enemmän fyysistä voimaa. Tyypillisesti ylä-äänten kontrolli pettää ensiksi ja äänen voimakkuus heikkenee.

Jos kuroutumaa ei pureta kunnollisella levolla ja fyysisen voiman kehittämisellä, kurominen jatkuu. Laulaja käheytyy, ja tilanne pahenee ajan myötä. Lopulta kuroutuma voi käydä niin vaikeaksi, että lauluääni ei toimi enää normaalisti, ja tarvitaan hätäapua kiertueen tai levytyssession pelastamiseksi.

Uni

On ehdottoman tärkeää nukkua tarpeeksi, etenkin pitkillä ja raskailla kiertueilla. Ilman unta äänihuuletkaan eivät saa tarpeellisista lepoa mahdollisista päivän rasituksista. Uni auttaa myös palauttamaan tuen tarvitsemaa fyysistä voimaa. Unen tarve on yksilöllistä. Sinun on tiedettävä omat tarpeesi ja kunnioitettava niitä, jotta selviäisit vaativista suorituksista.

Ruoka ja juoma

Käheytyvälle laulajalle tarjotaan hyvää tarkoittavia neuvoja pilvin pimein – raakaa kananmunankeltuaista Tabascon kera, lämmintä maitoa ja hunajaa (”hunaja voitelee hyvin”), pari tippaa mustetta vesilasillisessa, ei missään tapauksessa suklaata, kuumaa juotavaa, kylmää juotavaa, ja niin edelleen. Mistä tietää, mikä toimii ja mikä ei? Kaikkea ei voi kokeilla!

Anatomian kirja kertoo, että äänihuulet sijaitsevat henkitorven päässä ja että kaikki ruoka ja juoma menee ruokatorveen. Niinpä ruoka ja juoma eivät koskaan joudu kosketuksiin äänihuulten kanssa, paitsi jos nielaiset jotain väärään kurkkuun. (Tätä en kuitenkaan ole koskaan kuullut kenenkään suositelleen!) Ei ole siis mitenkään loogista kuvitella, että ruoka ja juoma voisivat jotenkin voidella lauluääntä. Toisaalta jotkut ruoat ja juomat vaikuttavat joihinkin laulajiin, olipa vaikutus sitten todellinen tai psykologinen. Vain sinä itse voit tietää, auttaako tai haittaako jonkin tietyn ruoan tai juoman nauttiminen sinun lauluääntäsi. Jos jokin tuntuu auttavan, niin mikäs siinä, kunhan siitä ei ole haittaa.

HöyryhengitysLHsteaming

Höyryhengitys vie kosteutta suoraan äänihuuliin. Käheyttä voi helpottaa jos hengittää vesihöyryä kuumasta vedestä, johon on laitettu kamomillaa tai muita yrttejä kuten timjamia. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivimman reseptin.

Ota kulho, iso pyyhe ja ajastin (esim. munakello). Laita kourallinen kamomillan kukkia kulhoon ja kaada kiehuvaa vettä päälle. Aseta ajastin enintään 10 minuutin kohdalle, laita pyyhe pääsi päälle ja hengitä höyryä kulhon yllä. Älä polta itseäsi, mutta älä myöskään anna veden jäähtyä liikaa ennen höyryhengitystä. Yrttien aromaattiset öljyt vapautuvat kuumaan veteen ensimmäis ten 10 minuutin aikana ja siirtyvät höyryn mukana limakalvoille. Hengitä sekä suun että nenän kautta.

Höyryhengityksen jälkeen et saa puhua puoleen tuntiin, sillä limakalvojen on annettava levätä. Aloita puhuminen hiljaisella voimakkuudella äläkä irroita limaa limakalvoilta väkisin, ts. älä rykäise. Ääni saattaa kuulostaa oudolta, mutta älä välitä siitä. Kun limakalvot ovat imeneet itseensä tarvitsemansa kosteuden, ylimääräinen lima irtoaa itsestään. Voit käyttää höyryhengitystä niin usein kuin haluat, mutta pysy aina hiljaa puoli tuntia sen jälkeen äläkä irrota liikaa limaa väkisin. Lopeta höyryhengitys viimeistään neljä tuntia ennen kuin sinun täytyy laulaa.

Alkoholi

Alkoholi voi vaikeuttaa laulamista, sillä se laajentaa verisuonia. Pitkän illan jälkeisenä aamuna silmät verestävät, sillä silmän hiussuonet ovat tavallista laajemmat ja siksi näkyvissä. Kun äänihuulten limakalvojen verisuonet laajenevat, äänihuulet turpoavat hieman. Tämän vuoksi ylä-äänten laulaminen voi olla tavallista vaivalloisempaa.

Se, miten alkoholin nauttiminen vaikuttaa äänihuulien turpoamiseen, on hyvin yksilöllistä. Jotkut eivät pysty nauttimaan edes paria olutta ilman vaikeuksia, kun taas toiset näyttäisivät pystyvän juomaan aivan kuinka paljon tahansa ilman kuuluvia vaikutuksia lauluääneen. Sinun on itse opittava tuntemaan omat rajasi ja kunnioitettava kehosi varoituksia.

Tupakointi

Kun savua hengittää, se joutuu kosketuksiin äänihuulten limakalvojen kanssa ja kuivattaa ja ärsyttää niitä. Tämä lisää kuromisen vaaraa. Musiikkialalla savua on vaikea välttää. Eri ihmisillä limakalvot reagoivat savuun hyvin eri tavoin. Tiedän laulajia, jotka eivät siedä ensimmäistäkään savuketta; toiset taas tupruttavat sikaria pitkin päivää ilman, että heidän lauluäänensä tuntuu siitä mitenkään kärsivän. Sinun on itse opittava tuntemaan omat rajasi ja kunnioitettava kehosi varoituksia.
Haluan korostaa, etten suosittele laulajille tupakoimista. Jos kuitenkin tupakoit, niin ei välttämättä ole hyvä ajatus lopettaa tupakointia juuri ennen tärkeää studiosessiota tai kiertuetta. Savun yhtäkkinen puute voi vaikeuttaa laulamista. Tupakoijan limakalvot ovat tottuneet savuun ja siksi erittävät ylimääräistä limaa, jotta kosteustasapaino säilyisi. Jos savua ei yhtäkkiä enää olekaan, limaa erittyy liikaa, ja lauluäänen kontrollointi voi olla hankalaa. Vaikka tupakkalakon tarkoituksena olisi auttaa lauluääntä ennen vaativaa tehtävää, vaikutus voikin olla täysin päinvastainen.

Yleisesti ottaen kuitenkin tupakoimattomat ihmiset ovat terveempiä kuin tupakoitsijat, joten tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. Se, miten nopeasti lauluääni sopeutuu uuteen tilanteeseen, on yksilöllistä ja voi viedä muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen.

Pidä kiinni tekniikastasi

Paras mitä voit tehdä laulajana, olipa vastassasi millainen haaste hyvänsä, on pitäytyä tekniikassa, jonka tunnet ja josta tiedät että se toimii. Vaikka lauluäänesi ei kuulostaisikaan normaalilta, jatka normaalin tekniikkasi käyttämistä. Jos olet käheytymässä ja äänien tuottaminen vaatii tuplasti enemmän energiaa, niin lisää reilusti tukea ja vältä kaikin tavoin kurkun kuromista. Jos monitorointi on huono, älä anna sen hämätä. Älä laula kovempaa vain siksi, että et kuule itseäsi. Opettele laulamaan pelkästään fyysisen tuntemuksen perusteella niin, että selviydyt, vaikket kuulisikaan itseäsi niin hyvin. Silloin poikkeustilanteet eivät johda sinua harhaan.